کیست تخمدان

کیست تخمدان چیست ؟ کیست تخمدان

منظور از کیست تخمدان ، کیسه ای مملو از مایعات بوده که در داخل یا سطح تخمدان ها به وجود می آید.

لازم به تذکر است بانوان دارای دو تخمدان در دو طرف رحم خود می باشند ، که محل رشد و بالغ شدن تخمک ها هستند ؛ در سالیانی که زنان توانایی بارور شدن را دارند ، تخمک ها در سیکل های ماهیانه آزاد می شوند.

حال در صورتی که فرد مبتلا به کيست تخمدان باشد ؛ تخمدان ، تخمک ها را آزاد نکرده و مایعات بیشتری را نیز ذخیره می کند ؛ در برخی از مواقع نیز تخمک آزاد می شود ، اما کیسه به جای حل شدن دوباره با خون و مایعات پر می شود.

انواع کسیت تخمدان

کیست های تخمدان ، به دو نوع خوش خیم و بدخیم تقسیم می شوند.

  • کیست تخمدان خوش خیم : این نوع از کیست های تخمدان ، نیاز به درمان طولانی مدت ندارند و اکثرا بدون انجام جراحی برطرف می گردند.

معمولا بانوان در سنین جوانی مبتلا به کیست های تخمدان خوش خیم می شوند.

  • کیست تخمدان بدخیم : تنها راه درمان این نوع از کیست ها ، انجام جراحی است.

احتمال ابتلا به کيست تخمدان بدخیم ، در سنین قبل از بلوغ و پس از یائسگی بسیار شایع می باشد.

از شایع ترین کیست های تخمدان ، می توانیم به کیست فولیکولار اشاره کنیم ، که ممکن است به شکل کیست هموراژیک یا فولیکولار ساده تبدیل شود ؛ معمولا این نوع از کیست ها نیاز به درمان ندارد و تجویز قرص او سی پی صرفا به علت تنظیم قاعدگی می باشد.

کیست های فولیکولار خود به خود جذب می شوند و در افراد عادی انتظار می رود ، این کیست ها در طی یک الی دو سیکل آینده از بین بروند.

در صورتی که کیست پس از گذشت سه ماه به صورت ثابت باقی بماند ، نیاز به پیگیری دارد و با روش های کمک تشخیصی مثل آزمایشات و سونوگرافی و سی تی اسکن می توان به علت وجود کیست دست یافت و سپس درمان قطعی انجام می شود.

علائم کيست تخمدان

کیست تخمداندر اغلب موارد کیست های تخمدان ، کوچک بوده و دارای علامت و نشانه خاصی نمی باشند ؛ در سایر مواقع نیز بروز علائمی همچون ورم ، فشار و درد در ناحیه زیر شکم می تواند ، نشانه ای از کيست تخمدان باشد.

در صورتی که کيست تخمدان ، به طور ناگهانی بترکد ، بیمار دچار احساس درد شدید می شود.

اگر کيست تخمدان ، منجر به چرخش تخمدان ها شود ؛ امکان بروز علائمی هم چون درد شدید همراه با حالت تهوع و استفراغ وجود دارد.

کیست تخمدان و بارداری

در برخی از مواقع ممکن است بانوان باردار ، دچار کيست تخمدان شوند ؛ که در طی سونوگرافی های زایمان تشخیص داده می شود ؛ لازم به تذکر است در اغلب موارد این کیست ها ، خوش خیم بوده و نیاز به جراحی ندارند.

پیشگیری از بروز کيست تخمدان

هیچ راهی جهت جلوگیری از بروز کيست تخمدان وجود ندارد ، اما انجام آزمایشات مداوم می تواند سبب تشخیص زود هنگام بیماری های تخمدان شود.

تغییرات سیکل های قاعدگی که معمولا چندین ماه ادامه پیدا می کنند ، می تواند نشانه بروز مشکلی جدی باشند ، بنابراین به این موضوع دقت کنید.

تشخیص کيست تخمدان بدخیم

تشخیص ابتلا به کيست تخمدان ، معمولا با انجام سونوگرافی و بررسی تومور مارکرها انجام می شود و گاها نیاز به سی تی اسکن ، ام آر آی شکم و لگن نیز می باشد.

درمان کیست تخمدان بدخیم

همانطور که گفته شد تنها راه درمان کسیت تخمدان بدخیم ، انجام جراحی می باشد و در برخی از مواقع بسته به نوع کیست ، نیاز به انجام شیمی درمانی و رادیو تراپی نیز است.

پاسخ

3 × 5 =

Call Now Buttonتماس با دکتر رفیق